Оптимизация на онлайн магазин

Работен план стъпка по стъпка, съвети по ниши

Вие сте собственик на онлайн магазин. Разполагате с красив модерен уебсайт, пълен каталог и продуктови карти, интеграция с платежни услуги. Но не е достатъчно да създадете уебсайт и да изчакате продажбите: трябва правилно да го популяризирате.

Разбира се, можете да стартирате контекстна реклама във вашия онлайн магазин или да излезете с продуктите си на някой от популярните пазари – Yandex.Market, Wildberries, OZON и т.н. В първия случай ще трябва да плащате за рекламни импресии (и това ще бъде работа, докато върви реклама), при втория собственик ще трябва да спазвате строгите условия на пазарите и да сте подготвени за възможни проблеми с изпращането, съхранението и доставката на стоки.

Най-добрият вариант е да се справите с вашия онлайн магазин, което означава във всеки случай да извършите оптимизация за търсачки.

Но как да го направите правилно, ако първите редове на резултатите от търсенето са заети от пазари и големи рекламирани марки? Има ли смисъл да инвестирате в популяризиране на онлайн магазин, ако основният трафик все още отива към други?

В статията ще говорим за основните етапи на оптимизиране на уебсайта на онлайн магазина, ще дадем универсални съвети и ще преминем през някои ниши със собствени нюанси. Също така ще ви кажем как да стартирате промоция на онлайн магазин дори при слаби първоначални данни и за кратко време.

Етапи на промоция на онлайн магазина

Каквото и да продавате – електроника и домакински уреди, играчки или дрехи – основните SEO стъпки за онлайн магазин ще бъдат едни и същи. Ето как ние от Coconut популяризираме онлайн магазините и ви съветваме.

Етап 1. Извършваме техническа оптимизация на магазина

Преди да започнете работа, разберете техническите точки:

Затворете технически страници от индексиране, които не са предназначени за външни лица. Това може да стане чрез файла robots.txt.

Настройте вашата карта на сайта, така че паякът на търсачката да я „чете“.

Още по темата „Оптимизация на онлайн магазин: работен план стъпка по стъпка, съвети по ниши“ можете да намерите тук.