Вършец история на града

Вършец история на китното курортче градове – факти, митове и легенди.

Вършец история

В символично послание за Вършец се е превърнало едно откровение на поетеса ни Дора Габе: “… Бих се връщала всяка година през септември там, когато лятото не си е отишло и есента не бърза. Тогава цъфтят всички закъснели цветя, гроздето го носят в кошници, брулят орехите, а водата в банята изглежда двойна, кристална и изобилна.”

Всеки, който е бил дори и за малко във Вършец, лесно ще го разпознае, защото жителите на китния планински курорт наистина много се гордеят с това изключително признание. Те много умело успяват да го използват в рекламни материали за доброто представяне на Вършец. Те имат щастието да разполагат и предлагат на своите гости уюта, спокойствието и пословичното гостоприемство на Вършец. Водата на целебните им извори е все така кристално чиста и лековита. Лятото е лежерно-лениво, а есента е богата и изобилна.

Ако искате да посетите или да изкарате вашата почивка в курортното градче гарантирано няма да намерите по-добро място за настаняване Вършец от семеен хотел – Панорама 3D. Имате избор от наемане на целия хотел, ако сте голяма компания или наемане на някоя от петте луксозни стаи.

Вършец история за минерална вода

По състав и качество, водата от минерални извори в района е определяна като една от най-добрите в Европа. Температурата й е около 37 градуса, което я прави приятна дори и за пиене.

Никой не може да каже със сигурност кога точно лечебната сила на водата е станала известна. На местните хора най-много им харесва историята, която се е случила в средата на миналия век, някъде около 1850 година. Тогава Димитър Лучков, местем жител на Вършец е паднал от високо дърво. Той доста време е бил измъчван от много натъртвания, които получил от падането. След около двадесетина накисвания в така известния “топлия гьол” мажът успял бързо да се изправи отново на крака. Тогава, из целите пределите на Османската империя се разнесла славата за целебните свойства на водата от изворите във Вършец. Твърди се, че дори Митхад паша, който бил управител на целия Дунавски вилает е пристигнал в града, за да провери лично мълвата.

От това време има данни и за първите указания за балнео лечение с минералната вода:

  • да се направят двадесет бани;
  • да се яде много добре;
  • да се диша редовно чист въздух;
  • да не се работи много тежка работа.

Сега може би Ви звучат смешно, но в същото време и сега е толкова актуално и правдоподобно! Старата баня в града е била построена през 1910 година. Когато пространството й започнало да недостига за постоянно прииждащите в града болни хора, през 1934 година, била издигната нова сграда,. Тястанала популярна като Новата баня. Днес, фасадите и на двете бани са освежени и разкрасени, за да може да оживее тайната мечта на китното ни планинско градче отново да възкръсне като балнеологичен център.

Вършец история и факти

Вършец е обявен за национален курорт през 1950 година. От тогава насам, са се появили няколко комплекса, семейни хотели, къщи за гости, Вършец стаи в частни квартири предлагащи удобствата и лукса на съвремието ни.

Вършец е единствения град в Северозападна България който предлага съчетание от минерални извори, наситен с качествен кислород въздух и невероятно красива природа. Благодарение на всичко това името на курорта

Вършец се превръща в символ на здравословна формула за всички, които търсят лечение на заболявания на:

  • сърдечно-съдови болести;
  • нервната система;
  • опорно-двигателния апарат;
  • стомашно-чревния тракт.

Освен извор на здраве и живот, Вършец може да ви предложи и голяма доза романтика. Може да изберете прочутата Алея на чинарите за вашата спокойна и продължителна следобедна разходка . Това е една пешеходна зона започваща от центъра на Вършец и стигаща чак до квартал “Заножене”. Нейната дължина е около два километра. От двете и страни има вековни дървета, които спускат своята прохладна сянка и свежест. Изминавайки разстоянието сигурно, ще си спомните и за красивото послание на Дора Габе.