Видове отоплителни радиатори Част 1

Лятото е именно този период, който е най-подходящ за смяна на радиатори в дома, в офиса, в къщата, във фирмата и др. Но преди да тръгнете да ги сменяте, трябва да вземете решение какъв да е вида им. За да улесним избора Ви, класифицирахме за Вас основните видове отоплителни радиатори и посочихме техните основни характеристики, предимства и недостатъци.

Ние сме Тотал Терм ООД. Можете да ни намерите на адрес: София п.к.1505, кв. Редута, ул. „Атанас Узунов“ 59 (близо до зала „Фестивална“). Телефон за връзка: +359 2 971 7007.

Да започнем да ги разглеждаме един по един.

Панелни стоманени отоплителни радиатори

Такива видове радиатори се наричат ​​също конвектори, те имат висока ефективност – до 75%. Вътре в радиаторите се намират един или повече стоманени отоплителни панели и конвекторни перки.

Панелните радиатори са най-бюджетното решение за вашия собствен дом и затова са най-често срещаните в автономните отоплителни системи. В зависимост от броя на нагревателните панели и конвекционните перки се разграничават следните видове панелни радиатори за отопление: 10, 11, 20, 21, 22, 30, 33.

Производители: Това са главно европейски страни – Германия (Buderus и Kermi), Чехия (Korado), Италия (DeLonghi), Финландия (PURMO). Цените им не са високи, напълно са по възможностите на потребителите.

Ето кои са плюсовете:

-Инерцията е ниска, топлопредаването е отлично.

-Обемът на охлаждащата течност е малък, консумацията на енергия е малка.

-Тези радиатори са екологични и безвредни, така че могат да се използват в болници, училища и детски градини.

-Изключително ниска цена.

Минусите на този вид радиатори са:

-Ако водата се оттича от отоплителната система, тогава когато кислородът влиза в контакт със стените на радиатора, започва да се образува корозия.

-Водният чук е опасен за стоманените радиатори. Следователно, във високи сгради те не могат да се използват.

-Благодарение на конвекцията са възможни течения и повдигане на фин прах.

Следващите три вида отоплителни радиатори, които ще разгледаме в тази статия по-долу, са стоманените тръбни радиатори, алуминиевите радиатори и инжекционните радиатори.

Вижте в Част 2