Бондинг – що за процедура е?

В стоматологията се появи нова процедура за залепване на зъбите.

Заедно с професионалистите се опитваме да разберем какво представлява и на кого се препоръчва и на кого не.

Подрязвайки косата или ноктите си, можете да сте сигурни, че те ще пораснат отново. По същия начин кожата, лигавиците, костните тъкани и някои вътрешни органи на човек са склонни да възстановят своята форма, обем и цялост, но за съжаление зъбите нямат тази способност.

Ако се случи да загубите зъб или част от него, можете да разчитате на неговото възстановяване изключително чрез изкуствени средства. Има съвсем не един начин да направите това, но един от най-лесните и достъпни е денталното залепване, което се нарича зъбен бондинг.

В тази област бондингът е технология за възстановяване

Според мнението на специалист в тази област бондингът е технология за възстановяване на функционалните, декоративните и физичните свойства на зъба. Тази технология се състои в нанасяне слой по слой на композитен светлинно полимеризиран материал върху проблемните зони. Композитът е с изключителни технически характеристики и естетически качества. Подбира се по такъв начин, че да съответства напълно на зъбните тъкани на пациента по цвят. Задачата на зъболекаря е да постигне максимално съответствие на възстановяването с естествения зъб по неговите размер и форма.

По отношение на здравината, издръжливостта и външната привлекателност, такива възстановявания не могат да се конкурират с безметални варианти, но те значително превъзхождат козметичните пломби в същите параметри. Възстановяванията, създадени по метода на денталния бондинг, издържат средно 7–10 години, което е много добър резултат. Трябва обаче да се разбере, че последното зависи пряко от качеството на използваните материали и квалификацията на лекаря, поради което не се отнася за постоянна стойност.

Процедурата за свързване, бондинг, може да се препоръча в случаите, когато е необходимо да се възстановят зъби с пукнатини и чипове, да се коригират празнините между зъбите или да се защитят техните корени. Процедурата бондинг много добре решава проблема с прекомерната чувствителност на зъбите. Бондингът също може да дойде на помощ, ако искате да направите зъбите си по-светли. Но те не могат да бъдат избелени по някаква причина.