Къде да хапнем в Дряново вкусна пица

Знаете ли къде да хапнем в Дряново вкусна пица на пещ? Мястото е едно Пицария Ресторант Ларгото в центъра на град Дряново.

Къде да хапнем в Дряново вкусна храна

Къде да хапнем в Дряново вкусна храна
Къде да хапнем в Дряново вкусна храна

Пицария Ресторант Ларгото разполага с огромна пещ в която се приготвят най-вкусните пица в цялата област. Името на пицарията е универсално и не случайно включва и ресторант.

Неаполитанската пица, или пица Napoletana, е вид пица, произхождаща от Неапол, Италия. Тя  се приготвя с прости и свежи съставки: добре замесено тесто, сурови здравословни домати, прясно биволско сирене/моцарела, пресен босилек и зехтин. Една от характеристиките на тази пица е, че често има повече сос, отколкото сирене, оставяйки средата леко влажна, поради която и причина не е добре да се реже на парчета.

Поради това пиците от вида Неаполитана обикновено са доста малки (около 20 сантиметра), което ги прави по-близо до размера на пица за 1 човек (тъй като повечето оригинални италиански пици са фамилни, респективно големи). В Пицария Ресторант Ларгото Дряново всички пици се предлагат в три размера от: 350 грама; 550 грама и фамилната от 1400 грама.

История на пица Неаполетана

Пицата от този вид, каквато я познаваме днес (тесто, плътно покрито с домати, босилек и сирене), е изобретена в Неапол, Италия около 1900-та година. Преди 1700 година плоските хлебчета, сега известни като пърленки, също са съществували, но никога не са били покрити с домати. Това е което сега е определяща характеристика на всяка добре приготвена, традиционно италианска пица. Доматите са докарани в Европа през 16-ти век от изследователи, които се завръщат от Перу след експедиция, но в началото от много европейци се е считало, че са отровни, докато бедните селяни в Неапол не започнали да ги използват като допълнение на трапезата към хляба си в края на 18 век. Ястието скоро става популярно, като това първоначално е било специалитет на кулинарите по-бедните квартали.

Пекарят Рафаеле Еспозито, който работи в неаполска пицария се счита за “откривател”на съвременната Неаполитана. Той е започнал с пица Маргарита, която впоследствие е видоизменил. Обикновено е приписван на пица Margherita, известна сега като пица в класически неаполитански стил.

Ако вече ви се иска да вкусите автентична пица Неаполитана, можете да го направите само на едно място – Пицария Ресторант Ларгото в Дряново. Дойдете ли веднъж, няма как да не се върнете за още една пица.

Намерете точния адрес на заведението или прочетете за най-новите глезотийки в менюто, като посетите съответната фейсбук страница – Пицария Ресторант Ларгото.

Не забравяйте да си запазите маса или дори да си поръчате за вкъщи като позвъните на телефон 0877 121155

Очаквайте още интересна и полезна информация в нашите категории: