Йога и числото 108

Йога и числото сто и осем, полезна информация от опитните и високо квалифицирани инструктури на йога център в София.

Йога и числото 108

Какво е толкова свято в числото 108?

Астрономът, математикът и физикът Галилео Галилей направи интересно изявление. Той каза, че Вселената е написана „на математически език“. Той твърди, че загадките на самото сътворение могат да бъдат решени чрез числа и математически уравнения. Мистиците от всички традиции по света откриха, че числата предлагат повече от научна проницателност – те предлагат таен език за пробуждане, ключ към нашата собствена интуиция и по-висши аспекти на нашето същество. Йогите откриха, че числото 108 е такъв ключ.

Числото 108 винаги е било високо почитано число от хиляди години, желано от много духовни традиции и приписвано специално значение в медитацията и молитвата. Считан за най-благоприятното число от всички, 108 също е броят на шевовете на бейзболна топка.

В йога числото 108 се отнася до духовно завършване. Това е причината мала, използвана за джапа (безшумно повторение на мантра), да се състои от 108 мъниста – с допълнително „меру” мънисто, което при достигане кара практикуващия да преброи мала мъниста в обратен ред. Циклите на пранаяма често се повтарят в 108 цикъла и дори поздравите към слънцето често се извършват в девет кръга от 12-те пози, които, когато се умножат, се равняват на 108. Древните йоги вярвали, че можем да се настроим към ритмите на сътворението, като изпълняваме практики в кръгове на това свещено число.

108 изглежда е мистериозно число, което свързва древния свят с съвременния свят и също така свързва физическото царство с метафизичното. Числото 108 е свещено в математиката, геометрията, астрологията, нумерологията и в много световни религии и духовни традиции.

Нека разгледаме някои от причините, поради които 108 се счита за свещено число:

Представлява единството и цялостта на съществуването

Според математика Леонардо Фибоначи, който е роден около 1170 г. сл. Хр. и на когото (прякор) е кръстена поредицата на Фибоначи, се смята, че числото 108 има начин да представя цялостта на съществуването. Последователността на Фибоначи също е свързана със златното сечение. Спираловидното подреждане на листа или венчелистчета на някои растения следва златното съотношение. Шишарките показват златиста спирала, както и семената в слънчогледа, според „Phyllotaxis: A Systemic Study in Plant Morphogenesis“ (Cambridge University Press, 1994).

Последователността на Фибоначи е една от най-известните математически формули.

Всяко число в поредицата е сбор от двете числа, които го предхождат. И така, последователността е: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 и т.н. Математическото уравнение, което го описва, е Xn+2= Xn+1 + Xn

Нарича се „таен код на природата“ и „универсално правило на природата“. Твърди се, че управлява размерите на всичко от Великата пирамида в Гиза до емблематичната мида, наречена Наутилус.

Интересното обаче е, че Леонардо Фибоначи (чието истинско име е Леонардо от Пиза) всъщност не е открил последователността. Вместо това древните санскритски текстове, които са използвали индуистко-арабската цифрова система, го споменават за първи път и те предшестват Леонардо от Пиза с векове.

За да разберем напълно значението на числото 108, е необходимо да разберем числената наука за десетичния паритет.

В много древни култури (например Египет и Индия) десетичният паритет е бил използван като начин да се разбере истинността на числата.

Използвайки десетичен паритет, можем да разделим числата на едноцифрени. Да вземем следния пример: десетичният еквивалент на числото 377 е 3 + 7 + 7 = 17 и 1 + 7 = 8. Така че десетичният еквивалент на четността на 377 е 8.

Първите 24 числа от поредицата на Фибоначи са: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 41814, 6765, 10946, 17711, 28657.

Ако приложим десетичен паритет към последователността на Фибоначи, откриваме, че има повтаряща се поредица от 24 цифри, както се вижда тук: (0), 1, 1, 2, 3, 5, 8, 4, 3, 7, 1, 8, 9, 8, 8, 7, 6, 4, 1, 5, 6, 2, 8, 1.

Ако съберем тези 24 цифри, получаваме числото 108.

0 + 1 + 1 + 2 + 3 + 5 + 8 + 4 + 3 + 7 + 1 + 8 + 9 + 8 + 8 + 7 + 6 + 4 + 1 + 5 + 6 + 2 + 8 + 1 = 108

Удивителното е, че постоянната скорост на растеж от 1,08, която наутилус използва, за да изгради своята спирална обвивка, включва същия модел, който се повтаря на всеки 24 числа в последователността на Фибоначи.

Освен това числото 108 има значение по отношение на разстоянието между земята и луната и между земята и слънцето.

Разстоянието между Луната и Земята е 108 пъти по-голямо от диаметъра на Луната – но само веднъж месечно. Според НАСА орбитата на Луната около Земята не е перфектен кръг, а е по-скоро елипса. По същия начин разстоянието между земята и слънцето е 108 пъти диаметъра на слънцето. Орбитата на Земята около Слънцето обаче също е елипса. И така на 18-19 септември разстоянието на Слънцето от Земята е 108 пъти по-голямо от диаметъра на Слънцето.

Помислете за броя на дните във високосна година – 366 дни. Когато умножим t с три числа стигаме до 108. 3 x 6 x 6 = 108.

108 в мистичните традиции и нумерологията

Числата могат да се разглеждат като пратеници. Когато числото 108 се появи в живота ни, това може да означава, че сме на път да постигнем дълго желана цел или постижение. Числото 108 се състои от отделните числа 1, 0 и 8. Числото 1 представлява авторитет и лидерство. Той също така представлява ново начало, поемане на инициатива и поемане по нов път на напредък.

Числото 0 е мистериозно, тъй като представлява както нищото, така и вечността. Но когато се комбинира с други числа, то ще засили вибрационното влияние на другите числа.

Числото 8 е свързано със сила и влияние, изобилие и постижения и силата за проява на желаните резултати. Когато тази вибрация стане доминираща в живота ни, можем да очакваме да упражняваме голямо влияние в избраната област на интерес или в професионалния ни живот.

Друго обяснение е следното: 1, 0 и 8:

  • 1 означава Бог или висша истина
  • 0 означава празнота или пълнота в духовната практика
  • 8 означава безкрайност или вечност.

Специално число

Числото 108 може да се разглежда и като специално число или специална комбинация, която представлява числото 9. Числото 9 се счита за високо духовно число и ни поверява с висока духовна енергия, свързана с алтруизма и хуманизма. Така че, когато числото 9 „свети“ през числото 108, това сигнализира, че трябва да споделим своите дарби и изобилие с по-малко щастливите от нас. Изобилието, което привличаме, трябва да помним, е дошло при нас чрез привеждане в съответствие с Божествения Източник. Обратно, когато приведем мислите си в съответствие с Божествения Източник, цялото ни отношение се променя и ние ставаме:

  • щедри;
  • алтруисти;
  • благодетели на света.

Естествено – като същевременно поддържаме чувството на благодарност за всичко, което имаме.

Божественият източник продължава да дава, без да очаква нищо в замяна. Най-добре можем да поддържаме връзка с този източник чрез отношение на благодарност и щедрост. Такова отношение ще продължи да привлича просперитет в живота ни, материално и духовно.

Интересни снимки с йога и числото 108, може да видите ТУК

Видеa с йога упражнения може да видите в youtube. Ето едно интересно видео за деца с азбуката в йога – The Yoga Alphabet: by Bari Koral

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО